Tuesday, March 1, 2011

LEMANG KUKUS PERIUK KERA

LEMANG KUKUS PERIUK KERA

Periuk kera dibersihkan elok guna yang betina sebab bentuknya bulat,kalau jantan bentuknya panjang.

Sekilo beras pulut rendam dan toskan
Santan pekat secukupnya.
garam,
(lada sulah dan halba kalau suka)
gaulkan semua besama pulut.

Satukan beras pulut dengan santan garam dan lada, (mengikut cita rasa masing2) kedalam periuk kera, dikukus dalam periuk besar sehingga pulut masak.

Hidangkan sementara masih panas dengan rendang atau leh makan cam tu saja.


By:Aiza Azie Zie

2 comments:

  1. Nak dapatkan periuk kera yg susahnya tu...ada dijual kat mana ye?? Takkan nak masuk ke hutan nak cari...alamaknya sampai ke sudah tak boleh nak buat...

    ReplyDelete
  2. kt area kl nie, kat mane jual lemang kukus periuk kera nie?

    ReplyDelete