Monday, March 28, 2011

MURTABAK MAGGI


Bahan2(utk 4 orang)



  • 1 bungkus Megi (tak kisah Megi perasa apa) atau Mee Megi saja
  • 1/2 sudu rempah kari (ikut citarasa sama ada nak pakai rempah kari ataupun perencah megi tu)
  • 5 biji telur
  • 1 gengam sayur kubis (dipotong dadu)
  • Daging lembu atau ayam (dicincang)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • Minyak masak

Cara-cara

  1. Rebus mee megi. Dan toskan airnya.
  2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk.
  3. Masukkan serbuk kari atau perencah megi kedalam telur dan kacau sehingga sebati. (Kalau masukkan serbuk kari tambahkan sedikit garam)
  4. Masukkan mee megi yang telah ditoskan beserta kubis, daging dan bawang ke dalam telur tadi. Gaulkan sehingga sebati.
  5. Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
  6. Masukkan kesemua bahan yang telah digaulkan ke dalam kuali setelah minyak betul-betul panas.
  7. Setelah masak. Hidangkan dengan nasi ataupun sos

No comments:

Post a Comment