Saturday, March 26, 2011

SA -TA ANDAGI ATAU DONUT OKINAWA


100gram tepung gandum

1 biji telur (60gram,kiranya telur saiz L)

40gram serbuk gula merah ( Kakcik guna serbuk kuro sato)- rupanya serupa mcm gula merah mesia

20gram gula

1 sudu kecil minyak masak

1 sudu kecil baking powder

secubit garam

minyak masak secukupnya untuk proses penggorengan nanti

( tiada sebarang penggunaan air di dalam resepi ni, cecair hanya bergantung pada telur)

Cara-caranya

1. Masukkan gula putih, gula merah dan telur di dalam bekas adunan, dan kacau hingga sebati.

2. Kemudian masukkan garam, minyak masak dan tepung gandum bersama baking powder, gaul lagi. setelah semua adunan mesra, perap adunan lebih kurang 10 minit sebelum digoreng.

3. Jemput-jemputkan adunan bulat-bulat, jangan terlalu kecil, macam nak buat kuih bom pisang tu, goreng dengan minyak panas, api perlu sederhana jangan terlalu kuat, balik-balikkan sa-ta-andagi supaya masak sekata dan goreng hingga keperangan.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

1 comment: