Sunday, March 20, 2011

SAMBAL OTAK LEMBU /SUP OTAK LEMBU




CARA MASAK OTAK LEMBU MASAK SAMBAL
-bersihkan otak lembu..buang sume urat2/salur2 darah yang ada pada otak.kene belek satu2 laa..
tujuannya utk hilangkan bau/rasa hanyir.
-dah yakin bersih dari urat darah...potong 4segi...mcm tauhu
-sediakan bahan utk buat sambal.....sama mcm nak buat sambal ikan bilis...cuma gantikan ikan bilis ngan otak lembu....
-dah masak....ready utk dimakan.....tp pastikan korang xde penyakit darah tinggi.




Sup Otak Lembu



..

Bahan ;

Otak lembu dibersihkan
rempah kurma sebungkus kecil
limau nipis 3 biji
bawang keci 5 ulas
bawang putih 5 ulas
halia sebesar ibujari
kuli kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga
minyak masak secukupnya
serai 2 batang dititik
garam dan perasa.

cara:

~otak lembu dibersihkan,dipotong kecil2
~bawang kecil,bawang putih,halia dimayang halus.Digaul dengan rempah kurma.
~tumis sekali 3 beradik..cengkih,pelaga dan kayu manis.
~masukkan serai juga.
~panaskan periuk ..minyak masak secukupnya untuk menumis rempah tadi.
~ masukkan otak lembu,paling2 sekejap dan letak air.Tak perlu dikacau selalu.
~perahkan beberapa layang limau nipis...untuk menghilangkan hanyir.
~biar mendidih.

tabur bawang goreng dan daun sup.





No comments:

Post a Comment