Monday, April 4, 2011

BIHUN JAUNDICE


Imga0033


Bahan-bahan ( 6-8 org mkn )

  • 1 bungkus bihun 400gm -rendam lembut/toskn
  • 1 mngkuk daging/ayam dll
  • 1 mngkuk sawi
  • 1 mngkuk kubis
  • 1 btg karot - parut memanjang
  • 6 ulas bwg merah
  • 5 ulas bawang putih
  • *2 jenis bwg tumbuk kasar
  • 2 sudu teh(rata) - srbuk kunyit
  • 2 sudu teh(rata) - biji sawi(klau suka)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar srbuk lada putih
  • 6 - 8 biji cili padi - dhiris kasar@ketuk pun bleh
  • 1 sudu besar maggi ckup rasa/garam cukup rasa
  • 5 keping tauhu - dgoreng/dadu
  • bhn smpingan/penyedap:
  • daun bwg/sup/bwg goreng/cili
  • telur hncur - klau suka
  • 1 cawan air masak@secukupnye

Cara-cara

  1. Panaskn 1/2 cawan minyak@agak2 lee...
  2. Tumiskn 2 jenis bwg hingga naik bau, sedikit garing...masukkn daging@ayam d ikuti ciliapi, sos tiram & srbuk lada putih
  3. Apabila daging 3/4 masak, bleh masukkn kubis & karot d ikuti 1 cawan air, gaul mesra...biar setika
  4. Bleh masukkn bihun, gaul sebati & mesra gitu d ikuti sawi
  5. Masukkn maggi cukup rasa, sesuai rasa garamnye
  6. Agak2 bihun dh cukup masak, tutup api & masukkn tauhu yg ddadu...gaul mesra
  7. Blehlah dhidangkn dgn taburan bhn penyedap, selamat mncuba tanpa ada prasangka @ ragu2 @ was2 :D

No comments:

Post a Comment