Wednesday, April 27, 2011

PENJAN UBI


Mamu Hasni
Penjan Ubi Kayu Likat

Bahan-Bahan:
3 ketul ubi kayu
1 biji santan kelapa
1 ketul Gula melaka atau 350 gm Gula merah
10 sdb Gula putih
Garam (untuk lemak)
Cara:
Potong ubi kayu dalam ketulan kecil.
Rebus semua sehingga agak empuk
Toskan dan biarkan sekejap
Sementara itu di dalam periuk lain masak air gula merah, gula putih dan sedikit garam.
Kacau sehingga likat.
Masukkan santan ke dalam air gula merah tadi serta kacai sehingga likat.
Akhir sekali campurkan ubi kayu yang telah direbus tadi bersama air gula merah. Kacau.
Hidangkan.
Tambahan:
Santan yang menjadikan penjan pekat dan lemak manis.Cubalah...memang resepi penjan bersantan ini amat diminati di negeri Perak.

1 comment:

  1. kak cik...kalau penjan Perak yg sebenarnya tak bubuh santan....
    Ini dah dikira pengat ubi kayu....

    ReplyDelete