Wednesday, April 13, 2011

UDANG GORENG TAHI MINYAK





Bahan A (tahi minyak)

1 biji kelapa parut
(perah dan ambil pati santan, masak santan sehingga menjadi tahi minyak, toskan tahi minyak tersebut)

Bahan Rempah

1/2 kg udang (dibelah bahagian belakangnya)
2 batang serai }
1 cm halia }
2 ulas bawang besar }
3 ulas bawang putih } dikisar
6 biji cili kering }
1/2 s/besar jintan halus }
1/2 s/besar jintan kasar }
2 s/besar ketumbar }
4 tangkai daun kari
2 s/besar rempah kari ikan
sedikit gula melaka
3 biji limau kasturi (diambil jus)
garam secukup rasa
sedikit rebung

Cara Menyediakannya

1. Goreng udang bersama tepung beras di dalam minyak lebihan membuat tahi minyak sehingga garing dan toskan.

2. Tumiskan bahan yang dikisar bersama rempah kari ikan, daun kari, garam, serbuk perasa, gula, sedikit rebung dan air limau sehingga garing.

3. Setelah itu, campur dan gaulkan semua tahi minyak tadi dengan udang sehingga rata.

4. Hidangan ini boleh dimakan bersama nasi ataupun diratah begitu sahaja.

No comments:

Post a Comment