Wednesday, July 6, 2011

SINGGANG IKAN KEMBUNG


Kakcik kalau masak Singgang tak suka pucat2.Sehabis daya nak menarik perhatian sebab Singgang ni kurang diminati ramai.Saja tambahkan lobak merah yang dipotong berbunga2,belah cili hidup(kakcik lebih suka yg hijau ).Pada yang kurang gemar masakan ni cuba resepi Kakcik mesti suka punyalah....


Bahan2nya:

Ikan Kembung 6 ekor
Cili hidup 2 biji ( belah 2)
Lobak Merah stengah biji di potong nipis2 ..(buat le bentuk2)
Kacang Panjang 2 lembar (potong pendek2)
Halba campur (tabur secubit je)
Bawang Kecil 3 ulas (mayang halus)
Bawang Putih 2 ulas (mayang halus jugak)
Halia sebesar ibujari tangan (dihiris)
Daun Limau Purut sehelai
Serai sebatang
Asam Jawa Extra stengah sudu kecil cukup)
Garam sesudu kecil
Perasa(ikut suka)
Air (ikut berapa banyak nak kuah)
Minyak masak 3 sudu
Kunyit serbuk secubit

Cara:
~ panaskan minyak,tumis bawang kecil,putih dan halia sampai naik bau dan garing.
~tabur secubit..ala2 je halba campur,bau wangi masukkan serbuk kunyit,serai dan asam jawa.
~masukkan air ikut suka.
~biar mendidih masuk sayur2an.
~masuk ikan ,daun limau purut dan cili belah.
~akhir sekali garam dan perasa.

Mudah je dan menarik .Taklah lesu je rupa kuah Singgang.Gantilah ikan apa pun mesti sedaplah.

1 comment: