Sunday, March 27, 2011

KUIH ROMEO N JULIET @ PULUT DAKAP.


Imej024



Bahan-bahan ( 30 biji @ 15 pasangan berdakap )

  • 1 kg beras pulut
  • 35 oz santan daripada 1 1/2 biji kelapa (lebih kurang 5 cawan)
  • 15 biji pisang emas (dibelah dua)
  • 2 sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya (dilayur)
  • Tali untuk ikat
  • 2, 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Masukkan santan dalam periuk yg agak besar dan letak atas api. Masukkan garam dan daun pandan yg disimpul.
  2. Apabila santan sudah menggelegak, masukkan pulut yang telah dicuci dan ditos terlebih dahulu.
  3. Sentiasa kacau supaya tidak berkerak hingga pulut separuh masak atau santan sudah kering. ( Lebih kurang 25 minit). Tutup api dan ceduk beberapa senduk masukkan dalam bekas lain.
  4. Daun pisang dipotong selebar lebih kurang 15 cm.
  5. Imej019
    Bentangkan daun pisang.Ambil 3 sudu pulut dan ratakan. Letak pisang ditengahnya.Balut.
  6. Imej021
    Dah siap balut semuanya, cari pasangan yang sama panjang dan dakapkannya. Lalu diikat di kedua-dua bahagian hujungnya.
  7. Rebus untuk 45 minit. Keluarkan dari periuk dan biarkan sejuk.
  8. Buka ikatan tali dan boleh dimakan.
  9. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment