Sunday, March 27, 2011

LEPAT LOH

25-10-08_1206

Masakan Hari Raya Orang Bugis...... Bukan lemang, bukan ketupat daun palas tapi Lepat Loh..

Bahan-bahan ( 10 org )

  • 1 kg pulut - masak seperti biasa dgn santan, garam dan sedikit minyak(optional)
  • Daun pisang muda sebesar paper A4 (untuk balut pulut) - berapa keping tu tgk brapa byk pulut tu sampai habis
  • Daun pisang tua (lebih kurang 3 jengkal panjangnya, janji boleh balut seluruh pulut) - tgk brape set dpt utk 1 kg, haritu buat 3 kg so tak dpt agak utk 1 kg pulut.
  • Tali rafia dan gunting

Cara-cara

  1. Masak pulut seperti biasa, masak sehingga 2/3 masak
  2. 24-10-08_2217
    Setelah pulut sejuk bentukkan kepada segitiga dan panjang lbh krg 6 inci - kalau betul2 ada acuan dia, tu yg sama jek besar dan panjang nyer...tapi kite bugis celup jek, just bentuk2kan pakai jari jek...acuan kene buat, tak de jual kot...
  3. 24-10-08_2239
    Balut atau bungkus pulut (lipat kiri kanan baru lipat gulung ikut bentuk segitiga)
  4. 24-10-08_2240
    Cukup 7 biji susun menjadi bulat
  5. 24-10-08_2242
    Gulung dan bungkus pulut 3segi tu dgn daun pisang tua macam bungkus hadiah bentuk mcm gambarajah (pandangan dari tepi)
  6. 24-10-08_2236
    Ikat
  7. 24-10-08_2321
    Rebus selama 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat jugak.....
  8. Buka tali dan buangkan daun pisang tua, hidang tanpa buka daun pisang muda atau potong dua.... mkn dengan rendang dan lauk2 lain dihari raya....

No comments:

Post a Comment