Friday, July 1, 2011

KARI DAGING DAUN LIMAU PURUT

Ari ni resepi Kari Kakcik lain dari selalu......saja2 ubah selera.Kalau asek guna daun kari apakata kita tukar pada daun limau purut???

Bahan2nya:

setengah kilo daging lembut
5 sudu besar serbuk kari daging(Kakcik suka pekat)
sebesar ibujari halia
bawang putih 3 ulas
sebiji bawang besar yg sedang sizenya
sesudu kecil asam jawa extra
4 biji ubi kentang
10 biji tomato cherry(baby tomato)
3 helai daun limau purut
santan dari sebelah kelapa
hujung sudu kecil halba campuran
minyak untuk menumis
garam dan perasa

cara2nya:

~daging di potong nipis2,bersih dan toskan.Rebus seketika dan ketepikan airnya.
~ubi kentang di belah 4.
~panaskan minyak masak, tumis bawang,halia dan bawang putih hingga wangi.
~masukkan sedikit halba campuran dan jangan ditumis lama.
~ masukkan serbuk kari daging yg di basahkan dengan air rebusan daging .
~masukkan asam jawa dan sedikit demi sedikit air rebusan daging agar kari tidak hangus.
~masukkan santan,ubi kentang,garam dan perasa,juga daun limau purut.
~masukkan daging ,masak hingga lembut daging dan ubi kentang.
~biarkan mendidih dan pecah minyak baru di masukkan tomato cherry.

Mesti cuba !!!!!! sebab bau harumnya berbeza dengan kari biasa.

No comments:

Post a Comment